Yöresel beslenme alışkanlıklarında kanser riski

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Doğan, "Yöreye has olan otlu peynir, tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıkları bölgede yaygın görülen mide, kolon ve gırtlak kanserini tetikliyor" dedi.

Yöresel beslenme alışkanlıklarında kanser riski

Bölgede görülen kanser türleri ve nedenleri konusunda araştırma yapan Yrd. Doç. Dr. Doğan, yöresel beslenme alışkanlıklarından dolayı Van ve çevresindeki illerde bazı kanser türlerinin sık görüldüğünü açıkladı.

Hastalığın tedavi edilebilmesi için erken teşhisin önemine değinen Doğan, belirli yaş dönemlerinde yapılan genel sağlık taramalarının da hayati önem taşıdığını kaydetti.

Doğan, bölge halkının özellikle yöresel beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğine dikkati çekerek, Van'da mide kanserinin çok fazla görüldüğünü, bunun da hayat tarzı, yeme alışkanlığı ve hijyenle alakalı bir durum olduğunu söyledi.

Bölgede uygun ve temiz su kaynaklarına ulaşılması gerektiğinin altını çizen Doğan, "Düzgün, temiz, içilebilir, sağlıklı, ilaçlanmış ve dinlendirilmiş su kaynaklarının insanlara ulaştırılması lazım. Hijyen öncelikle temiz su kaynaklarından geçiyor. Bazı köylerde insanlar eritilen karlardan elde edilen su içiyor. Bu çok önemli bir sorun" diye konuştu.

Doğan, bölgedeki kanser vakalarını azaltmanın önemli bir yolunun yöresel beslenme alışkanlığını değiştirmek olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Yöreye has olan otlu peynir, tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıkları bölgede yaygın görülen mide, kolon ve gırtlak kanserini tetikliyor. Özellikle mide kanserine tuzun ciddi etkisinin olduğu biliniyor. Bölgede tuz tüketimi biraz daha fazla. Van'da özellikle otlu peynirin tuz oranı çok yüksek. Peynir yediğiniz zaman neredeyse bir kütle tuz yiyorsunuz. Bir diğer önemli etken de tuzlu balık yenmesi. Bazı insanların tuzla kuruttukları balıkları, kızartarak yemeleri ciddi risk oluşturuyor. Mide kanserinde tuz ve et ağırlıklı beslenme ciddi bir faktör olduğu için bu beslenme şeklinin değiştirilmesi lazım."

Bölgeye has olan "kıtlama" çayın da hastalık açısından ciddi bir risk oluşturduğuna dikkati çeken Doğan, sıcak içilen çayın, ağızdan başlayarak dudak ve yemek borusu kanserlerine yakalanma oranını artırdığını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER