İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, 2013 yılında yaptıkları çalışmalar ve 2014 hedefleriyle ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı’nın bulaşıcı hastalıklar, obezite, anne ve bebek ölümleri, aktif yaşam, doğru beslenme, verem ve sıtmayla savaş gibi koruyucu sağlık hizmetleriyle ilgili tüm çalışmaların halk sağlığı müdürlüklerince yerine getirildiğini ifade eden Kemik, Mersin’de 20 aylık bir teşkilat olarak tüm bu hizmetleri aile hekimleri üzerinden vermeye başladıklarını kaydetti. 2013 yılında yoğun ve başarılı bir çalışma temposu sergilediklerini dile getiren Kemik, “2013 yılı bizim açımızdan oldukça verimli geçti. Sağlık Bakanlığı bütün ülke genelinde meme kanseri, rahim kanseri ve kolon kanserini aktif olarak taramaya başladı. Biz her üç kanser türünde de şu anda Türkiye’de en iyi tarama yapan iliz ve Türkiye birincisi olduk. İl genelinde 9 bin kadına meme kanseri taraması yaptık. Bunlardan 6’sında erken tanı kondu. Rahim kanserinde ise 15 bin kadın taramadan geçti ve 3’ünde erken tanı kondu. Hem kadın hem erkeklerde yaptığımız kolon kanseri taramasında da 6 bin kişi tarandı. Üç kanser türünde de rutinde olmamasına rağmen biz belli bir aşamaya geldik, o taramaları yapıyoruz. İnsanlarımıza da özellikle bu taramaları yaptırmalarını öneriyoruz” dedi.
“OBEZİTE EĞİTİMLERİNDE EN İYİ İL MERSİN”
Bundan sonraki 50 yıllık sürede en büyük problemlerden birinin obezite olduğuna dikkat çeken Kemik, bu konuda vatandaşları bilinçlendirmek için her türlü çalışmayı yaptıklarını ve obeziteyle ilgili eğitimlerde de Mersin’in Türkiye’deki en iyi il olduğunu kaydetti. 2014’teki en büyük hedeflerinin de obeziteyle baş etmek olduğunu vurgulayan Kemik, “Personelimiz özellikle ciddi anlamda özveriyle çalışıyor. Arkadaşların her biri işini severek yapıyor. Aile hekimi arkadaşlarımız da işi daha fazla sahiplenmeye başladılar ve verdikleri hizmetler oldukça iyi boyuta geldi. Onların bulaşıcı hastalıklar ve koruyucu sağlık hekimliği ile ilgili yaptıkları çalışmalar sayesinde aşılamada yüzde 100’ün çok üzerindeyiz” diye konuştu.
Mersin’de bulaşıcı hastalıklar konusunda çok ciddi sapmalar olmadığını aktaran Kemik, geçen yıl Türkiye’de kızamıkta bir sıkıntı yaşandığını, ancak Mersin’de böyle bir problem yaşamadıklarını kaydetti. Türkiye’nin kızamığı ortadan kaldırdığını ve son birkaç yıldır hiç vaka görülmediğini anlatan Kemik, ancak Avrupa’da Fransa ve Yunanistan gibi ülkelerde kızamık görüldüğü bilgisini verdi. Avrupalıların turist olarak gittikleri ülkelere kızamık mikrobunu taşımaya başladıklarını, Türkiye’de de son iki yıldır bulaşmış vakalar görülmeye başlandığını dile getiren Kemik, “Ancak bulaşıcı hastalıklar konusunda Mersin olarak çok iyiyiz. Hiçbir sıkıntımız yok, korktuğumuz bir şey de yok. 2013’te bütün aşılamalarda yüzde 100’ün üzerindeyiz. Aşılamada Bakanlığın hedefi yüzde 95 ama biz bütün aşılamalarda şu anda yüzde 100 sınırını aşmış durumdayız. Mersin olarak hiçbir sıkıntımız yok” ifadelerini kullandı.
Mersin il genelinde 2013’ün 11 aylık aşılama hedefinin 25 bin 531 olduğunu aktaran Kemik, karma aşı, BCG, hepatit, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve konjuge pnömokok aşılarının tamamında bu hedefi aştıklarını bildirdi. Geçen yılki önemli çalışmalarından birini de Suriyelilerin oluşturduğunu aktaran Dr. Kemik, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mersin’e gelen Suriyelilerin aşılarını neredeyse kapı kapı dolaşarak yaptıklarını, hem anne ve bebek ölümlerini aşağıya çekmeye çalıştıklarını hem de diğer sağlık sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini anlattı.
“21 YENİ ASM AÇTIK”
2014 hedefleri arasında, insanların daha kolay ulaşabilecekleri, onlara daha kolay sağlık hizmeti sunabilecekleri daha modern, daha refah, daha yaşanabilir yerlerde yeni aile sağlığı merkezleri açmanın ön sırada olduğunu belirten Kemik, 2013 yılında Mersin’de aile hekimlerinin kendi çabalarıyla oluşturdukları ve Bakanlığın örnek gösterdiği 21 yeni aile sağlığı merkezi açtıkları, özellikle Mezitli ilçesinde açılan merkezin Türkiye’ye örnek olduğu bilgisini verdi. Çalışmalarının planladıkları şekilde devam ettiğini söyleyen Kemik, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık Bakanlığı da Mersin’deki aile hekimliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü hizmetlerinden son derece mutlu. Çünkü bize geri dönüşleri o yönde. Her ilçede bulunan toplum sağlığı merkezlerinin dışında eski sağlık ocaklarının dönüştürüldüğü 138 aile sağlığı merkezimiz var. Oralardaki şartların hepsini iyileştirmek, vatandaşımızın hem kolay ulaşmasını hem daha nezih bir ortamda sağlık hizmeti almasını istiyoruz. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Bunun devamı gelecek mutlaka.”
27 Bin Kişiye Kanser Taraması
Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, geçen yıl yaptıkları çalışmalarla kanser taramalarında Türkiye birincisi olduklarını, aşılamada yüzde 100’ün üzerine çıktıklarını ve Sağlık Bakanlığı’nın örnek gösterdiği 21 aile sağlığı merkezi açtıklarını söyledi.
YORUM EKLE
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI