Mersin Limanı işçileri yılmıyor

Mersin’in limanı sessizliğini bozuyor. Liman-İş sendikası üyesi, M.I.P ve Uğursan’da çalışan işçiler, liman giriş kapısı önünde bir araya gelerek şubat ayında alınacağı söz verilen 23 işçinin işe alınmamasını, ikramiyelerinin ödenmemesi ve limandaki iş yavaşlatmanın kaçak işçi alımıyla kırılma çabasını protesto etti.

Mersin Limanı işçileri yılmıyor
Mersin’in limanı sessizliğini bozuyor. Liman-İş sendikası üyesi, M.I.P ve Uğursan’da çalışan işçiler, liman giriş kapısı önünde bir araya gelerek şubat ayında alınacağı söz verilen 23 işçinin işe alınmamasını, ikramiyelerinin ödenmemesi ve limandaki iş yavaşlatmanın kaçak işçi alımıyla kırılma çabasını protesto etti.
Önceki gün mesai saatini tamamlayan liman işçileri, A Giriş kapısı önünde bir araya gelerek, saat 16.00’da vardiya değişiminden gelecek işçi arkadaşlarını beklediler. Bekleyiş sırasında işçiler sık sık “İkramiye hakkımız engellenemez”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “İşçiye uzanan eller kırılsın” ve “Vur vur inlesin M.I.P dinlesin” sloganlarını attılar. 2 saatlik bekleyişin ardından dışarıdaki işçiler içeriye, liman içinde vardiyasını tamamlayan işçiler de dışarıya, giriş kapısına yürüyüşe geçti. Yüzlerce işçi liman içinde bir araya geldi.
EYLEMİN ÜÇ GEREKÇESİ
Eylem sonrası gazetemize konuşan Liman-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kadir Özçelik, üç sebepten dolayı eylem gerçekleştirdiklerini aktardı. Atılan 23 işçinin 15 Şubat’ta işe geri alınacağı sözü verildiğini ancak bu sözün tutulmadığını dile getirdi. İkinci olarak, limanda çalışan beden işçileriyle nakliye işçilerinin ikramiyeleri alamamasının neden olduğunu belirterek, üçüncü olarak da taşeron sisteminde işçilerin düzenli vardiyayla çalışmadığını ve bunların düzeltilmesini istediklerini ifade etti. Özçelik, “Sonrada oturup sözleşmemizi yapalım, iş barışı sağlanmış olsun. Sendikal faaliyetleri sona erdirmek için girişimde bulunulursa eylemin büyüğünü ortaya koyarız. Sendikayı bu hale kolay getirmedik pazartesi günü basın açıklaması yapacağız” diyerek devamında olacakları işverenin tutumunun göstereceğini söyledi. İşçiler ise yasalardaki hakları olan ikramiyelerin ödenmediğinden yakınarak, “Burada bir çifte standart uygulanıyor” dediler. “Hak ettiğimiz ikramiyeleri alamıyoruz bundan dolayı moralimiz bozuk” şeklinde ifadelerde bulunan liman işçileri bu süreçte yasalara uygun olarak çalışmaya ve iş yavaşlatmaya da devam ettiklerinin altını çizdiler. İşçiler işverenin liman içine kaçak işçi alacağını duyduklarını söylediler. Kaçak işçinin limana alınması içerideki sendikalı ve tecrübeli işçileri görmezden gelmek, limandaki çalışma koşullarına ve iş kazalarına davetiye çıkartmak anlamını taşıyacağını aktaran liman işçileri, “Mersin’deki diğer işçi kardeşlerimizi bilinçli işçilerle karşı karşıya getiriyorlar. Bu durumdan sorumlu olan işçi kardeşlerimiz değildir. İşverenden kaynaklıdır bu durum.
Toplu sözleşme sürecini sabote etmek istiyorlar.” şeklinde ifade ettiler.
DİNLENMEDEN NÖBET TUTTULAR
Eylem sonrası işçiler Liman'ın A,B,C,D kapılarında bekleyerek M.I.P'nin limana kaçak işçi sokmasını engellemek için gece boyu nöbet tuttular. Sabah saat 08.30 sularında limanın C Kapısından içeri servisle işçi sokulma girişimi işçilerin tepkileri sonucu engellendi. Görüş bildiren işçiler, şuan itibariyle limanın tüm giriş kapılarının işçilerce tutularak içeri kaçak işçi girişlerinin engelleneceğini belirterek iş yavaşlatma eylemlerini daha da genele yaydıklarını ifade ettiler.
İşçiler, M.I.P'nin 23 işçiyi ana firma bünyesine almama ve ikramiyede çifte standart uygulamasının yaklaşık 2000 bin işçiyi tek yürek yaptığını, Mersin Limanı’nda artık işçilerin bilinçlendiğini ve en ufak bir haklarını dahi işveren karşısında örgütlü şekilde savunacaklarını dile getirdiler. Haberimizi girdiğimiz saatlerde liman kapısı önünde bekleyişler ve iş yavaşlatma devam ediyordu.
MERSİN EMNİYETİ’NDEN GÖZALTI TEHDİTİ
LİMAN’ın A Giriş Kapısı önünü emniyet güçleri, çevik kuvvet polisleri ve TOMA'larla kapatarak yoğun güvenlik önlemleri aldı. Beş yüz civarı işçinin beklediği A Kapı önünde işçilerle emniyet güçleri arasında meydana gelen kısa süreli polemikte emniyet sorumluları “Çeviği buraya yığdırma, tek tek gözaltı yaparım” şeklinde tehditlerde bulundu. İşçilerin geceden sabaha kadar limanda hak arayışları için beklemelerini “gerginlik yaratma” olarak dile getiren emniyet güçleri işçilere dağılmalarını yoksa kendilerinin dağıtacaklarını söylediler.
MERSİN LİMANI İŞÇİNİN SIRTINDAN BÜYÜYOR
Mersin limanı, dünya limanı olarak dillendirile dursun, liman içindeki haksızlıklar ve hukuksuzluklar hiç durmuyor. Medya’da da ilan edilen, OECD Bölgesel Kalkınma Politikaları Komitesi tarafından hazırlanan ‘Küresel Liman Şehirlerinin Rekabetçiliği: Mersin Örneği’ raporuna göre Mersin Limanı’nın son 40 yıl içerisinde ortalama yüzde 5,8’lik istikrarlı bir büyüme oranı yakaladığı ifade edilerek, 17 bin kişilik iş gücü yarattığını, yılda ortalama 600 milyon euro katma değer ürettiğini dile getiriliyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER