Mersin İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Nisan Ayı Toplantısı, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun başkanlığında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Vali Güzeloğlu, kurulun yaptığı çalışmalara değindi. Kurulun son dönemlerde başarılı çalışmalarla ve öne çıkan projelerle kente önemli kazanımlar sağladığını belirten Güzeloğlu, alınan sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda kurulun ülke genelinde en verimli çalışan kurullarından birisi olduğunu kaydetti. Bu heyecanla çalışmalarını bu yıl da aynı kararlılık ve azimle sürdürdüklerini ifade eden Güzeloğlu, toplantıda yeni dönemdeki yasal değişikliklerle öne çıkan konuları da ele alacaklarını dile getirdi. Güzeloğlu, "Bu konudaki en önemli değişiklik; özellikle bölge çalışma il müdürlükleri düzeyindeki teşkilatlanmanın kaldırılması ve il müdürlükleri olarak geçmişte Adana merkezli yapılan Bölge Çalışma Müdürlüğü işlevlerinin şu anda illere devredilmesi ile bu konunun Mersin İş Kurumu bünyesine sorumluluk olarak verilmesidir" dedi.
Yapılan değişikliklerle birçok iş ve işlemin daha verimli sonuçlandırılacağının, sorunların ise daha aktif bir şekilde çözüleceğinin altını çizen Güzeloğlu, "Buradaki en önemli avantaj zaman ve maliyet kaybı olmamasıdır. Bir diğer konu da bu çerçevede yapısal anlamda birçok teşkilatlanmanın daha aktif ve efektif şekilde değişmesi ve dönüştürülmesidir. Bu noktada özellikle yeni değişim işletme belgesi vermek, işçi şikayetlerini incelemek, iş kazası-meslek hastalıkları dahil iş sağlığı ve iş güvenliği defteri denetim ve denetlenmesini gerçekleştirmek gibi görevler il müdürlüklerine devredilmiştir. Yabancıların çalışma izinleri gibi Mersin'deki işverenleri ve iş dünyasını çok doğrudan ilgilendiren bir alanda, bu yetkiyi Adana yerine Mersin'den almak ve sorunları ilimizde çözüme ulaştırmak Mersin İş Kurumu'na dayalı birimler tarafından tesis edilecek. Bunu büyük bir kazanç olarak görüyorum" diye konuştu.
Mersin'in istihdam alanındaki çalışmaları üzerinde de duran Güzeloğlu, istihdam arttırıcı çalışmalarda Mersin'in Türkiye genelinde uygulanan bütün projelerde ön sıralarda yer aldığına ve en başarılı il konumunda olduğuna dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) verilerine göre, Mersin'in 2012 yılında istihdama dayalı reel sigortalı iş yeri açılışında ilk sıradaki yerini koruduğu bilgisini veren Güzeloğlu, "Buna Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan ve ilk sıralarda yer alan il konumumuzu da katarsak, aynı başarıyı esnaf ve sanatkarlar odalarımızla birlikte yaptığımız mesleki yetiştirme eğitim ve belgeli eğitim kazandırmaya baktığımız zaman da görmekteyiz. Tüm bu çalışmalarımızı, 2012 yılında hükümetimizce açıklanan, gündemde olan ve bu hafta içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan torba yasa içerisinde ikinci mevzuatı kesinleşecek ve kararlaştırılacak olan teşvik mevzuatı ile birlikte düşündüğümüz zaman Mersin'de istihdama dönük çok önemli ve özel bir akışın yoğunluğu olacağını görmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Mersin'de halihazırda devam eden birçok yatırım olduğunu aktaran Güzeloğlu, bunların başında 2013 Akdeniz Oyunları kapsamında yapılan yatırımların geldiğini belirterek, sözlerini şöyle noktaladı: "Mersin'deki inşaat halindeki yatırımlar şimdiden ciddi bir istihdam oluşturmuştur. Bu yıl içerisinde yeni teşvikle birlikte çalışmaları başlayacak olan ve 7 bin 500 yata kapasitesini içerisinde barındıran Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi'nde inşaat halinde istihdam edilecek kişi sayısı dahil tüm istihdam değerleri önemlidir. Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı da çok kısa bir süre içerisinde başlayacak. İnşaat döneminde ve sonrasında istihdam edilecek insan sayısı, yakın dönemde Mersin'in reel sigortalı istihdamını çok hızlı artıracaktır. Söz konusu yatırımlar Türkiye birinciliğini kentimize bırakacak önemli açılımlardır."
Toplantıda, Güzeloğlu'nun konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.