Raşit Keskin, yeni kitabı Kalbin Leylak Saati
Kalbin Leylak Saati, Edebiyatçının Kelime Defteri
Raşit Keskin, Konya’da yaşayan bir Maraşlı. Her Maraşlı gibi şiir yazıyor, kitaplara âşık, genç yazarlar yetiştiriyor. Konya Lisesinde edebiyat öğretmeni, lisenin kütüphanesini okulun kalbi yapmış. Sürekli üretme hâlinde, kelimelerle oynuyor. Kelimeleri ve çiçekleri çok seviyor, kelimelerin de çiçekler gibi koktuğunu düşünüyor. Son kitabı Kalbin Leylak Saati’ni şöyle anlatıyor:
AĞAÇ: Yeryüzünün yeşil melekleri.
BABA: Biz büyüdükçe içimizde büyüyen dağ.
ÇİLE: Kalbi gönül yapma talimi.
DENİZ: Çölün şiiri.
EYLÜL: Yaprakların ikindi vakti.
GÖNÜL: Bazen dağ, bazen ateş, bazen kuş...
HAYAT: Bir tutam ömür.
LEYLÂ: Tek kelimeden oluşan Mecnunlar dili.
SEVMEK: Kalbe nehir çizmek.
TURNA: Gökte açan zerdali çiçekleri.
Yazarlık eğitimi verdiğim öğrencilerime, yazmaya yeni başlayanlara, “Yazacak ne var ki?” diyenlere şöyle bir öneride bulunmuştum bir zamanlar:
Her gün 1 kelime seçin sözlükten. O kelime hakkında en az 10 cümle yazın; kelimenin anlamı, anlamsızlığı, çağrıştırdıkları... Bunu her gün yapın.
Kelime günlüğü adını verdiğim bu çalışmayı -zaman zaman aksatsam da- bırakmadım. Kelimeleri araştırmak, onlar hakkında yazmak mutlu ediyordu beni. “Sözcükleri tanıdığım sürece, nasıl can sıkıntısı çekebilirim?” diyen Elias Canetti haklıydı; özellikle pandemi döneminde ruhuma ilaç gibi geldi kelimeler. Onları tanıdıkça bazı kelimeleri daha çok sevdiğimi fark ettim. Kendi ritmi, müziği, kaderi olan; içimizde uyuyan hikâyeleri uyandıran, bizi hayata çağıran bu kelimelere benim bilmediğim güzel, yeni, başka anlamlar aradım.
Bu arayış sayesinde dünyaya başka türlü bakabileceğimi keşfettim. Dilimin, güzel Türkçemin tadına vardım. Şiir kitaplarına, romanlara, hikâyelere, denemelere, filmlere, insan yüzlerine, bulutlara, çiçeklere baktım; şarkıları, türküleri, kalbimin sesini, sessizliği dinledim; yolculuklara çıktım onlarla.
Netice itibarıyla şu an okuduğunuz bu kitap çıktı ortaya. Peki, Kalbin Leylak Saati nasıl bir kitap ve ne vadediyor okuyucuya?
Kalbin Leylak Saati; okuyucuyu sıkmadan, yormadan kelimelerin dünyasında gezintiye çıkarıyor. Aşkın, irfanın ve bilgeliğin kapılarını aralıyor. Kelimeler üzerinde düşünmeye, kendi tanımlarını bulmaya davet ediyor okuyucularını. Zira her insan, dünyayı kavrarken bir tanıma ihtiyaç duyar. Kişinin kendi medeniyetine, özüne ait tanımları yoksa başkalarının tanımladığı şekilde düşünür, kendi hayalleri olmaz hiçbir zaman. Elinizdeki kitap, bu hakikate dikkat çekiyor.
Başucunuza, hatta yastığınızın altına koyun Kalbin Leylak Saati’ni. Her gün bir kelime seçin kendiniz için ve umutla okuyun o kelimeyi, ruhunuza iyi gelecektir. Belki siz de sevdiğiniz bazı güzel kelimeler için tanımlar arayacaksınız. Neden olmasın?
Çizgi Kitabevi, 2021, Konya, 384 sayfa
https://www.kitapyurdu.com/kitap/kalbin-leylak-saati-amp-edebiyatcinin-kelime-defteri/603396.html
Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2021, 22:37