Venüs gezegeni
Güneş`e en yakın ikinci gezegen olmasına rağmen Venüs, Güneş Sistemi`nin en sıcak gezegeni. Gezegenin yüzey sıcaklığı yaklaşık 465 santigrat derece. Yani kurşunu eritecek kadar sıcak. Güneş`e uzaklığı 108 milyon kilometre.
Venüs`ün 1 günü 1 yılından daha uzun. Bir gün 243 gün, bir yılı ise 225 gün sürüyor. Venüs, güneşi batıdan doğup doğudan batarken geriye doğru dönüyor
Venüs, karbondioksitle dolu kalın, zehirli bir atmosfere sahip ve ısıyı hapseden, çoğunlukla sülfürik asitten oluşan kalın, sarımsı bulutlarla örtülü. Gezegenin en sıcak gezegen olmasının sebeplerinden biri bu.
Venüs`ün yüzeyinde ezici bir hava basıncı var. Dünya`nın 90 katından fazla. Dünya`da okyanusun yaklaşık 2 kilometre aşağında hissedeceğiniz bir basınca sahip.
Venüs`ün katı yüzeyi, yüksek volkanik dağlar ve geniş tepeli platolar içeren geniş ovalarla kaplı volkanik bir manzara içeriyor
Venüs`ün uydusu ve halkası yok
Birçok bilim insanı, bir zamanlar yüzeyde suyun var olduğuna inanıyor. Gelecekteki Venüs kaşifleri eski bir okyanusun kanıtlarını arayacaklar.
40`tan fazla uzay aracı Venüs`ü keşfetti. 90`ların Magellan görevi gezegenin yüzeyini haritalandırdı ve Akatsuki uzay aracı şu anda Venüs`ün yörüngesinde
Venüs`ün aşırı sıcaklıkları ve asidik bulutları,onu en azından bildiğimiz yaşamın var olması için imkansız bir yer haline getiriyor.
Sovyetler Birliği`nin Venera 13 adlı uzay aracı, iki saatten fazla bir süre Venüs`ün yüzeyindeki yoğun ısı ve ezici basınçtan kurtuldu. Farklı ülkelerden mühendisler şu anda robotik uzay araçlarının Venüs`teki ömrünü uzatmak için yöntemler üzerinde çalışıyorlar.
Adını aşk ve güzellik tanrıçasından alan Venüs, popüler kültürde neredeyse "kadın" ile eşanlamlı hale geldi.
Kaynak TRT Haber