Başkan Seçer’in 250 milyon liralık borçlanma talebi, Cumhur İttifakı üyelerinin oylarıyla reddedildi. Başkan Seçer, borçlanma talebini, “Sizlerden Mersin’e yatırım ve hizmet yapma adına, hem çalışan personelimize, hem bize iş yapan memleket esnafına ödemelerimizde bir aksama yaşanmaması için, her an uygun şartlarda kredi kullanabilmem için borçlanma talep ediyorum” sözleriyle açıkladı.
Seçer, Büyükşehir’in alınan mal ve hizmetler ile yapılan imalatlardan kaynaklı müteahhitlere olan toplam borcunun 1 Nisan itibariyle 664 milyon 166 bin lira olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Mal ve hizmet alımları, yatırımlar, cari harcamalar devam etti ve toplam borcumuz 1 milyar 165 milyon liraya evrildi. 13 aylık sürede yani 1 Mayıs’a kadar toplam 876 milyon 749 bin lira borç ödedik. 115 milyon 673 bin şu anda ödenmemiş, davalı olduğumuz borcumuz var. Bunlar tabii ki denetimlerden, teftişlerden ortaya çıkan. Hani diyordunuz ya ‘önceki dönemi denetleyin dosyaları çıkarın’. Her taraf denetleniyor, bütün daireler denetleniyor. Bazı konular yargı sürecinde olduğu için, itibar suikastine yer açmamak için, basın karşısında ya da Meclis karşısında bunları ifşa etmiyorum. Şu anda davası devam ediyor bunların. Toplam şu an borcumuz 172 milyon 916 bin liraya düştü. 115 milyon 673 bin lira ödenmemiş davalı olduğumuz borç var. Ayrıca, ödenmiş ama yine de davalı olduğumuz, fazla ödeme yapılmış iddiası ile davalı olduğumuz 5 milyon liralık bir firmayla davamız devam ediyor. Yani 664 milyon 166 bin lira ile aldığımız açık hesap borç, şu anda 172 milyon 916 bin liraya düşmüştür.”
19 Mart ile 19 Haziran tarihleri arasında ödenmesi gereken kiraların yine 3 ay süreli erteleneceğinden söz eden Seçer, “337 iş yerinin 19 Mart ile 19 Haziran tarihleri arasında ödemeleri gereken kiralarını 3 ay süreli erteleyeceğiz ve 3 eşit taksitle bu kiraları kendilerinden tahsil edeceğiz. Bunun tutarı toplamda 3 milyon 177 bin 845 TL+KDV şeklinde” diye konuştu.
“14 Mayıs itibariyle 90 işyeri bize faaliyetimizi durdurduk diye müracaat etti”
Seçer, İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamı dışında faaliyette bulunan diğer işyerlerinin tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, “Bu kapsamda faaliyetlerini durduran işyerlerinin tespitini yapmaya çalışıyoruz. 14 Mayıs itibariyle 90 işyeri bize, ‘faaliyetimizi durdurduk’ diye müracaat etti. Bize müracaatları durumunda faaliyetlerini durdurdukları tarihi tespit ediyoruz, ileride de faaliyetlerine başladığı tarihi tespit edeceğiz. Bu aradaki kira bedellerini kendilerinden tahsil etmeyeceğiz. Diyelim ki 2 ay faaliyetini durdurdu. 2 aylık süre bize kira ödemeyecekler. Çünkü bu farklı alanlarda faaliyet gösteren iş yerleri. Bunlar bize müracaat ederlerse biz de yapacağımız tespitler sonucunda bu kararları alacağız. Otogar ve Hal esnafı da dahil. Onlar da aslında faaliyetlerini devam ettiriyorlar ama bize eğer kiralarını, kira taksitlerini ödemedilerse, onları da 3 ay süreli erteleme imkânımız olacak” dedi. Görüşmelerin ardından madde oy birliğiyle kabul edildi.
“Faturaların son ödeme tarihinin üzerinden 3 ay sayarak, 3 ay sonra bu bedelleri alacağız”
2020 yılının Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında oluşacak su faturalarından herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan 3 eşit taksit imkanı ile tahsil edilmesi konusu üzerine konuşan Seçer, “Bu madde meskenleri ve faaliyetini durduran işyerlerini ilgilendiren konu. 17 Nisan itibariyle 3 aylık döneme ilişkin faturaların ödenme tarihi 3 ay süreli ötelenecek. Bizim fatura gönderme zorunluluğumuz var. Gönderdiğimiz faturaların son ödeme tarihinin üzerinden 3 ay sayarak 3 ay sonra bu bedelleri alacağız. Yani her ayın bedelini; toplamda Nisan, Mayıs, Haziran aylarının fatura bedellerini her birini 3 ay öteleyerek 3 eşit ödemede daha sonra vatandaşlarımızdan tahsil edeceğiz” dedi.