ENGİN: “TAŞUCU SEKA LİMANI, DEMİRYOLU İLE ORTA ANADOLU’YA BAĞLANMALI”
MESİAD Başkanı Hasan Engin, özelleştirme ihalesi ilanı yayınlanan Taşucu Seka Limanı’nın demiryolu ile İç Anadolu Bölgesine bağlanmasını isteyerek, “Doğu Akdeniz için stratejik öneme sahip Taşucu Limanı’nın İç Anadolu’ya bağlanması durumunda bölgemizin ekonomik değeri artacaktır” dedi.
Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, özelleştirme ilanına çıkarılan Taşucu Limanı ile ilgili yaptığı açıklamada demiryolu ile İç Anadolu Bölgesine bağlanmasını istedi. Taşucu Seka Limanı’nın aktif hale getirilmesi durumunda Konya Seydişehir ilçesinde üretilen alüminyum ve madensel üretimlerin yanı sıra, tarımsal ve dökme yüklerin buradan ihraç edileceğini söyleyen Engin, liman bağlantılı Konya-Karaman-Silifke-Taşucu demiryolu projesinin yapılması durumunda bölgenin liman üssü olacağını kaydetti. Engin “Projelendirilen Ulukışla-Aksaray demiryolu ile birlikte Konya-Karaman-Silifke-Taşucu demiryolunun projelendirilip yapımına başlanması bölgemizin ve Türkiye’nin ekonomik değerini arttıracaktır” dedi.
“TEKNİK ÖZELLİKLERİN GELİŞTİRİLMESİ LİMANDA HAREKETLİLİĞİ ARTIRACAKTIR”
Taşucu Limanı’nın teknik özelliklerinin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Engin, “Taşucu Seka Limanı’nın aktif hale getirilmesi ile bölgemizin ekonomik değeri artacaktır. İç Anadolu Bölgesi için ihracat ve ithalat limanı olacaktır. Rıhtım derinliğinin 10 metre olduğu liman aynı zamanda feribot ile Ro-Ro gemilerinin kullanımına da uygundur. Liman ayrıca 200 metre uzunluğa sahip tüm gemilere hizmet verebilmektedir. 118 bin metrekare beton saha, 3 adet toplam 9 bin metrekare kapalı ambara sahip Seka Limanı’nda günde 1000 ton dökme yük yüklemesi yapılabilmektedir. Teknik anlamda sahip olunan özelliklerin ve tersane havuzlarının geliştirilmesi limanda hareketliliği artıracaktır. Ayrıca atıl durumda bulunan Seka Kağıt fabrikası alanının ekonomiye kazandırılması, hatta bu alanın serbest bölge olarak kullanılması katma değer ve istihdamı arttıracaktır ” dedi.
“DOĞU AKDENİZ İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP”
“Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki gaz arama faaliyetleri açısından Taşucu Seka Limanı stratejik bir öneme sahip” diyen Başkan Engin, “Doğu Akdeniz’de yapılan doğalgaz (hidrokarbon) arama çalışmalarının malzeme ve ikmal ürünleri bu limandan gönderilmektedir. Önümüzdeki süreçte Akdeniz’de doğalgaz rezervlerinin bulunması durumunda Akdeniz’deki gemi trafiği artacaktır. Liman ve lojistik kenti Mersin’de Taşucu Seka Limanı’nın aktif hale getirilmesi ile hem kentimizin hem de ülkemizin değeri artacaktır” ifadelerini kullandı.
“TERSANE AKTİF HALE GETİRİLMELİ”
Liman içerisinde, bakım, onarım, boyama ve benzeri işlemler amacıyla tersane kurulması ile
bölgede ekonomik değer ve istihdamın artacağına dikkat çeken Engin, “Akdeniz’de gemilerin bakım ve onarımını yapacak tersane yok, bu da Akdeniz’e bir tersane gerekliliğini ortaya koyuyor. Taşucu Seka Limanı içerisinde tersane alanı hazır. Tersane alanının aktif hale getirilmesi ve tersane havuzlarının derinleştirilmesi ile bölgemiz sektörel açıdan canlanacaktır. Onarım için başka şehir ve ülkelere gitmek zorunda kalan gemiler, hem ekonomik olarak, hem de zamandan tasarruf edilecektir” şeklinde konuştu.