Gönül İnşası
Gönül tezgahında şiir dokudum
İplik iplik nakışında sen varsın.
Abdurrahim Karakoç, Sen Varsın
Gönül kelimesi çok kıymetli bir kelimedir, başka bir dilde karşılığı yoktur. Kalp denemez, kalbin daha ilerisinde, akıl denemez üst seviyede ikisini birlikte olduğu bir yerde olduğu bambaşka bir kavramdır. Gönül ile alakalı o kadar çok kelime, terim ve tabirimiz vardır ki Gönül yorgunluğu, gönlün huzur bulması gibi. Gönül doktoru denilen kişi diplomayla, ücretle çalışmaz ama sizi rahatlatır tedavi eder.
"Hz. Mevlânâ mesnevisin, "bedenlerin derdini tabiplere, gönlünün derdini habiblere (sevgiliye) gidederek öğrenin ve giderin" der.
Huzur kelimesi de bize ait bir kelimedir. Huzuru ancak yakalarsın tarif edemez, huzurluyum dersin kaynağını bilemezsin. Bazı zamanlar sıkıntı çöker üstüne kabz hali olur hiç bir şey çare olmaz, doktor da ilaçta fayda vermez.
Mutluluk ve huzuru hep dışarıda, şanda şöhrette, parada pulda arıyoruz. Halbuki esas huzur insanın kendi içindedir. İçindeki huzuru yakalamayan bir adam, yatta da yalılarda da yaşasa diken üstünde bir dünyada yaşar. Huzuru bulan gecekonduda da mutlu olur. Buna Cenâb-ı Hak Kuran-ı Kerimde kalb-i selim deniyor. Kendisiyle barışık insan makbul insandır.
Toplumsal kültürümüzde, bize ait kodlarımızda ne olduğu kayıtlı biz bunu unutmuşuz. Allah’tan insanın bir şeyi hatırlaması yeniden öğrenmesine göre çok kolaydır. Huzur bulmak için kendi kodlarımız bize Kur'an okumayı, Resûlellah'a salavat getirmeyi telkin eder. Allah'ı zikretmeyi, sadaka vermeyi, yoksullara yardım ettikten sonra gelen mutluluk anıdır.
Bugün salavat nedir, Salavatı nasıl Getirelim? Sorusuna cevap arıyoruz.
Okunuşu: “Allâhumme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.”
Anlamı: "Allah'ım! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle"
Dilin salavatı: Peygamber Efendimiz'in ﷺ adı anıldığında ağzımızdan çıkan her türlü söz ihtiram ve edeple anılması, O'nun şanına yakışacak ifadeler kullanılması ve tekrar edilmesidir.
Aklın salavatı: Aklı O'nun ﷺ daima huzurunda gibi hissetmek, sahabîlerin hasbiliğinde bir zihin geliştirerek, şüphe ve tereddütlere kapıları kapatarak, mutlak bir teslimiyet göstestermektir.
Kalbin salavatı: Yüreğe O'ndan ﷺ başkasını konuk etmemek, gönül tahtında tartışılmaz sultan olarak O'nu bilmek, mirasına karşı yürekte en ufak bir tatminsizlik yaşanmamasıdır.
Bugün Cuma, bol bol Salavatı Şerîfe Getirelim İnşallah!
“Dünyanın cenneti gönül rahatlığıdır” der Hz. Abdülkadir Geylani (r.a)
Ey Allah'ım! hepimize gönül zenginliği ver…!
Veysel Bozkurt