Eğitimde Bir Metod
Canımız evlatlarımız artık bizler gibi düşünmüyor, hep kestirme "kolaycılık" hastalığına tutulmuşlar herşeyin basitini istiyor, kafayı yormak istemiyorlar. Anne babalar çocuklar ile aralarında bağ kopmuş nasıl onaracağını bilemiyor, evladına yaklaştıkça evlat kaçıyor. Gölge gibi kovalamaca oynanıyor. Yapacak bir şey yok diye evladı bırakmak olmaz. Bir yerinden tutmaya çalışalım.
*
"Hazret-i Ali’ye bir kadın gelip:
“–Küçük oğlum dama çıktı; ucuna geldi. Çağırsam gelmeyecek; bıraksam yere düşüp parçalanacak! Ne yapayım?” dedi.
Hazret-i Ali -radıyallâhu anh-:
“–Ey hanım, onun emsâli bir çocuğu dama çıkar. Onu görünce yanına gelir. Sen de alıp kurtarırsın!” dedi.
Kadın, çocuğunun emsâli bir çocuğu dama çıkardı. Çocuk, kendi cinsini görünce, emekleyerek onun yanına geldi. Tehlike bitti." (Osman Nûri Topbaş, Bir Testi Su, Erkam Yayınları)
*
Arkadaş önemli, iyi arkadaş daha önemli. "Kişi akranıyla azar" atasözünü hatırlayalım, evladımızı değil arkadaşını takip edelim. Evladımız helal lokma yemiş, iyi eğitim almışsa sorun yok denize atsan kendi kurtarır. İyi eğitim kelimesinin yanına iyi arkadaş da yazalım. "Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" diye atalarımız söylemiş.
İyi arkadaş kim dersek; iyi günde kötü günde yanında bulunan, problem değil çözüm üreten, olaylara soğukkanlı yaklaşmanı sağlayan, sana kızdığı halde, kötülükte bulunmayan insandır…
*
Çocuklarımızla 8 yaşına kadar beraber oyun oynamalı, 8 - 15 arkadaşı olmalı, 15 yaşından sonra sorumluluk vererek aile kararlarında istişare yapılmalı diyor uzmanlar. Eğer genç yaşta bu çocuk ne bilecek diye onu küçük görmez onunla arkadaşlık yaparsak, büyüdüğü zaman ondan fikir alabilir. O zaman topluma biz katkı sunabiliriz.
*
Çocuklarımızla nasıl iyi arkadaş oluruz.
1-Her zaman yanında olduğumuzu hissettirmek. Ona zaman ayırmak.
2-Düzgün bir dille doğruları konuşmak.
3-Dert ve sıkıntıları varsa dinlemek.
4-Her şeye karar veremeyeceği için olaylara daha olumlu ve yapıcı yaklaşmak.
5-İyi bir arkadaşlığın temel kurallarını bildiğinize emin olmak ve anlatmak.
6. Kıskançlık yapmadan kazanmasını sağlamak.
7-Diğer arkadaşlarıyla da düzenli görüşmek.
8-Her şartta iletişim kurmaktan çekinmeden çözüm üretmek, fikrini öğrenmek.
9-Ona "iyi insan" olsun diye dua etmek.
10-İbadetlerinize onu ortak edip, bir arkadaş gibi onun istemesini sağlamak.
*
Sadece çocuklarımızın değil hepimizin, Millet olarak kaliteli insana ihtiyacımız var. Bir veli olarak evladımız kimlerle görüşüyor takip etmek, onların anne ve babalarını öğrenmek. Arkadaşları ile tanışmamız gerekir. Evlatlarımız ile vakit geçirirsek bu hepsinden daha tesirli olacaktır.
*
Yarının anne babaları, öğretmenleri, yöneticileri bu çocuklar olacaktır. Bunların ahlaklı, topluma faydalı birey olmasında mutlaka katkıda bulunalım. Unutmayalım yarın bu çocukların. İleride gurur duyacağımız bir evladımız olsun istiyorsanız fedakarlığa şimdi başlayın.
Selam ve Dua ile
Veysel Bozkurt