Bir Fotoğraf

Fotoğraf ve fotoğrafçı 

*

İnsan, gönlünü çıkarıp avucuna koyarak, başkaları önünde, mahcûb olmadan dolaşabilmelidir.Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hâcib 

*

Bu topraklar merhamet kokar, Gönül Sultanları Ulu Atalarımız merhamet ekmişler, bizler merhamet ile büyüdük. "Komşusu açken tok yatan bizden değildir." dediğimizde evlatlarımıza "Merhamet eğitimi" veriyoruz, aman ha dikkat et komşuna, akrabaya sahip çık gözet diyoruz. Aciz olanı kollamak, güçlü olan ile savaşmak içimizden geliyor. Ne zaman biz büyük aileden çekirdek aileye geçtik olaylar ivme kazandı, kendimizi düşünmeye, bencilleşme başladık, mirasyedi olduk. 

*

Muhyiddîn ibn-i Arabî Hazretleri: “Allâh’ın kullarına, şefkat ve merhametle muâmele et. Merhamet ve şefkatini bütün canlılara ve mahlûkâta bolca yay ve sakın ola ki; «Bu ottur, cansızdır, faydası yoktur.» deme! Bilâkis, senin idrâkinin ötesinde, onların pek çok faydası ve hayrı vardır. Yaratılmışı, bulunduğu hâl üzere bırak ve ona Yaratıcı’nın merhametiyle merhamet et!” buyuruyor.

*

Tek bir fotoğraf karesi her şeyi en kısa ve en çarpıcı şekilde aktarabilir. Fotoğrafçıyı bir yere görünen "an'ı" sabitleyip aktarmaktır. Milyonlarca insana servis edilen fotoğraf bir anda ödül kazandırabilir. Fotoğraf ve fotoğrafçı bu yüzden güçlüdür. İnsanlığın yaşadığı en büyük travmalar en iyi, fotoğraflarla hafızada tutulabilir. Bence yazının icadından sonra en etkili olmuş icat görüntüleri kaydeden makinelerdir. Fotoğraflar dili kelimeler değil, yüzler, ifadeler, renkler, şekillerdir. Fotoğrafçının tek bir söz olmadan onlarca ciltlik düşünceyi anlatması, fotoğrafın gücünün en büyük kanıtıdır.

*

Bir fotoğrafçı bir fotoğrafla dünyanın ödülünü alabilir, ya ahiret ödülü ne olacak. 1994 yılında çekilen bir fotoğrafla Pulitzer ödül kazanıp arkasında birçok sır bırakıp intihar eden bir fotoğrafçıyı hatırlatmak istedim. Buna yakın fotoğraflar Yemen'den, Sudan’dan geliyor Batı hala sessiz ve medeniyet diye söyleyebiliyoruz. 

*

Asıl dikkatimi çeken fotoğrafın altındaki yazı oldu, "ahirette herkes gıpta ile bakacak" diye not düşmüştüler. Bir hadisi Şerifde öyle diyordu, siz onlara öyle bakmayın onlar cennetin efendisidir. 

*

Fotoğrafı etkin kılan; çerçeve, durduğu yer, asıldığı duvar, yaşadığı yürektir. Fotoğraf kadar etkili olan kimin gördüğü, kimlerin baktığı, hangi duyguları yansıtığıdır. Eskiden fotoğraf resim çok kıymetli, çok değerliydi, şimdilerde binlercesi anında tüketiyoruz, şimdilerde tüketim çağının zirvesindeyiz. Dünya bu günlerde yangın yeri gibi daha bitmeyecek gibi görünüyor. Akıntıya kürek çekmeyelim, kendi benliğimizi kim olduğumuzu bilelim. Ben kimim, neden bu dünyaya geldik, nereye gideceğiz sorusunu soralım. 

*

Cumamız mübarek olsun. 

Selam ve Dua ile 

Veysel Bozkurt 

YORUM EKLE